Програми и отличия по време на осмото издание на Дни на Ехокардиографията – София 2022

Share:

Над 500 водещи специалисти и млади лекари участваха в Софийски дни на ехокардиографията 2022

Организаторите на международния форум отличиха проф. д-р Юлия Джоргова, проф. д-р Диана Трендафилова, проф. д-р Иво Петров и проф. д-р Елена Кинова.

Осмото издание на Софийски дни на ехокардиографията 2022 протече в хибриден формат и събра над 500 водещи лекари и млади специалисти в областта на ехокардиографията от Европа, САЩ и Азия, които споделиха своя опит в неинвазивната образна диагностика. Бяха представени най-новите методи за оценка и ранна диагностика на сърдечно-съдови патологии. Международният научен форум се проведе през изминалата седмица в столицата с организатор Фондацията по неинвазивна образна  диагностика в кардиологията с председател доц. д-р Красимира Христова. Голямата тема на симпозиума по ехокардиография бяха клапните заболявания, често откривани при проследявани пациенти след ковид.

Форумът отличи за най-голям брой извършени интервенционални клапни процедури на проф. д-р Юлия Джоргова , един от пионерите в инвазивната кардиология у нас, ръководител на Отделение по кардиология и Отделение по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Проф. д-р Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Екатерина“, също получи награда за най-голям брой извършени интервенционални клапни процедури.

Доц. Красимира Христова, председател на Фондация за неинвазивна образна диагностика в кардиологията, връчи награда за цялостен принос в интервенционалното лечение на клапни заболявания на проф. д-р Иво Петров, медицински директор на УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник и ръководител на Клиника по кардиология.

А кардиологът проф. д-р Елена Кинова от Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ получи приз за цялостен принос в развитието на ехокардиографията и образната диагностика в България.

В рамките на Софийски дни на ехокардиографията 2022 д-р Детелин Димов от „СБАЛ Мадара“ в Шумен получи специалната награда в памет на проф. Маурицио Галдеризи, доайен на Европейската асоциация по ехокардиография.

По време на научната конференция д-р Румена Савова от УМБАЛ „Царица Йоанна“ получи първата награда на състезателната сесия Candle Light Echo Session. Д-р Долина Генчева от Клиниката по кардиология към от УМБАЛ „Св. Георги“ в град Пловдив с ръководител проф. д-р Федя Николов, дм – беше отличена с втора награда. А заслуженото трето място е за д-р Виктор Константинов от Отделението по кардиология с ръководител проф. д-р Найденка Златарева  към УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник.

Тази година в надпреварата се включиха 9 участници. На победителите се предоставя обучение на Европейския форум по ехокардиография. Основната мисия на организаторите на събитието е да обучават кардиолозите и младите специалисти у нас на новите тенденции в образната диагностика на сърдечно-съдови заболявания. Фондация подпомага млади кардиолози да участват на престижни международни форуми и да покажат високото ниво на ехокардиографията в България, като представят клинични случаи и абстракти.

Необходимост от реформа за нова апаратура по образна диагностика

Една от целите на Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията е чрез обществени дискусии да предизвика реформа в здравеопазването, която да осигури нова апаратура за образна диагностика в здравните заведения и единен стандарт по ехокардиография. Кардиолозите от фондацията призовават за създаване на качествени медицински центрове, които могат да диагностицират пациенти със сърдечни проблеми с възможност за обучение на специалисти, за да работят на високо европейско ниво. Над 80% от болниците у нас работят с морално остаряла апаратура на над 20 г., с която в много случаи образите са некачествени и това може да доведе до объркване на самия лекар. За сравнение Европейската асоциация по неинвазивна образна диагностика дава акредитации на здравни заведения, само ако апаратурата в тях е на не повече от 5 г. и така трябва да бъде и в България