Българският кардиолог доц. д-р Красимира Христова ще изнесе лекция в болница Johns Hopkins в Балтимор

Share:

27 юни, 2023, София

Доц. д-р Красимира Христова, която е медицински директор на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика, ще изнесе лекция в Johns Hopkins Hospital в Балтимор, САЩ, на тема „Ехокардиографски промени по време на бременност при пациенти с вродени сърдечни заболявания”.

Лекцията ще бъде представена пред лекари в най-новия специализиран център Children’s Center Charlotte R. Bloomberg в Балтимор, който е част от болницата Johns Hopkins и е насочен към диагностика и лечение на деца и възрастни с вродени сърдечни заболявания.

Доц. Красимира Христова е гост-лектор в Университета Johns Hopkins по покана на проф. Шелби Къти, директор на Helen B. Taussing Heart Center в Johns Hopkins и на доц. Алисън Хейс, медицински директор на ехокардоиграфските лаборатории в болницата.

Лекцията е днес, 27 юни, в 12.00 часа местно време (20.00 часа българско време) и може да бъде гледана онлайн https://jhjhm.zoom.us/j/97087463908

Вродените сърдечни заболявания са най-честата форма на вроден дефект. Много пациенти, диагностицирани с вродено сърдечно заболяване, се нуждаят от специализирани грижи. Дори и тези, чието състояние е било възстановено в детството, тъй като са склонни към редки усложнения, които налагат лечение. Хирургичните процедури могат да се влошат с течение на времето и пациентите с вродени сърдечни заболявания да развият придобити сърдечно-съдови заболявания, а комбинацията от тези две изисква специализирана грижа.

Bloomberg Children’s Center е не само модерно медицинско заведение, но и убежище и място за изцеление на пациенти с вродени сърдечни заболявания от раждането им до 21-годишна възраст. Разполага с големи операционни зали, оборудвани за най-технически сложните процедури, както и с 205 частни стационарни стаи. Супер модерната сграда на центъра трансформира идеята за грижа и общност чрез изкуство, дизайн и функционалност. Носи името на майката на Майкъл Блумбърг – филантроп, възпитаник на Hopkins и три мандата кмет на Ню Йорк, който изключително допринася с финансова подкрепа за изграждането на центъра. Сградата е резултат от уникално и тясно сътрудничество между над 70 художници от всички щати, куратор, група архитекти, като включва повече от 300 произведения на изкуството, подбрани специално за този проект.

Доц. д-р Красимира Христова е звършила Медицинския университет в София, специализира вътрешни болести и кардиология и докторантура по приложението на нови ехокардиографски методи при пациенти с остър миокарден инфаркт. Работила е в престижни университети в Австрия и Белгия и е съавтор на множество научни публикации. Има защитена магистратура по нови мултимодални образни техники в кардиологията в Католически Университет Льовен, Белгия, където участва в разработването на първия триизмерен софтуер за оценка на миокардна деформация. Тя е носител на наградата за млади изследователи на Международното дружество по хипертония през 2006 г., както и на награди от други национални и международни организации. Председател е на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика, основател на Фондацията за неинвазивна образна диагностика в кардиологията, а от 2013 г. е член на Борда на директорите на Световната лига по хипертония.